Affiliation

1. Is there affiliation for Training Provider/ Assessment Body going on?
Answer: – Training Provider (Click Here)
Assessment Body (Click Here)

2. What all Documents required to enclose with Application Form?
Answer: – Check list (Hyperlink)

3. Where can we get the application Form?
Answer: – Application (Click Here)

4. The contact person who deals with affiliation of Training Provider/Assessment Body?
Training Provider Assessment Body
Manager Enterprise
Contact No. 9599817542
Email ID manager.entp@sssdc.in
Principal Standards & QA
Contact No. 9599817545
Email ID principal.sqa@sssdc.in

6. What is the difference Between PMKVY Scheme or General Affiliation?
Answer:-  PMKVY (Click Here) General Affiliation (Hyperlink)

7. I have deposited my Fee and my documents are also approved, what is the next step?
Answer: – Kindly Contact
Manager Enterprise
Contact No. 9599961542
Email ID manager.entp@sssdc.in

Audit

1. Checklist to be followed for affiliation of Centre?
Answer: – Checklist (link to be given)

2. Once Audit is done whom should I contact in SSSDC regarding the next step?
Answer: – Once audit is completed, the audit report will be shared with you for compliance of any
shortcomings. Manager Enterprise can be contacted for more clarifications

3. I have submitted the compliance report and Photos by email, when will my center be approved?
Answer :- If compliance report and photos are as per the protocol, the application will be put up
to the sub-committee for consideration and approval

Train the Trainer Programme & Assessors Programme

1. When will your next Train the Trainer Programme & Assessors Programme Commence?
Answer:- Master Trainer
9599817543
mastertrainer@sssdc.in
2. What are the Qualifications required to attend the Train the Trainer Programme & Assessors Programme?
Answer:- Qualification

Trainers

General Category Trainers detailed to attend the programme should be :-
Diploma in Security Operations / Industrial Security / Security Management With at least two years’ experience in security service management.
Or
Graduation in any field with at least two years experience in Security Service Management. Trainers having attended additional Security Programmes from within / outside the country will be preferred.
Ex Servicemen, including Para-Military Forces & Police, (Officers/JCO/NCO and equivalent),
Service Courses/qualifications and service experience accorded corresponding degree by Govt of India vide DOPT letter No 11012/8/82/Est (d) dt 12 Feb 1987 and corresponding IGNOU Degree vide project Gyandeep, will be accepted.
Personnel having served as Instructors in the recognized training institution will be preferred.

Assessor

(a) Diploma/Certificate in Security Operations /Industrial Security /Security Management / Graduation with at least five year experience in Security Service Sector including besides Defense/Para-Military/Police/ National Cadet Corps.
(b) Teacher/Lecturer with minimum teaching experience of two years, but security related.
(c) Academic qualification minimum Graduate.
(d) Quality Inspector/Assessor/ Verifier background with Security/ Vocational Training experience.
1. What is the Fee to be paid for attending the Train the Trainer programme & Assessors Programme Commence?
Answer:- A fee of Rs 10,000/- will be charged for certification as Certified Trainer (CT) by SSSDC.
An additional Rs 5000/- will be charged for certification as Assessor, in addition to CT
2. Where can we get the Train the Trainer programme & Assessors Programme Form?
Answer :- Application form (hyperlink)
3. When will I get the Certificate after Attending the Train the Trainer programme & Assessors Programme Commence?
Answer:-

Miscellaneous

1. How can we get course material?
Answer: – Publication (Hyperlink)
2. What is the PSARA?
Answer:- PSARA (Click Here)